Jak meditovat?


Pro někoho může být toto slovo možná moc duchovní. Sám jsem na meditaci nahlížel jako na něco divného. Opět se mi potvrdilo, že mít předsudky není správná volba. Věnují se jí úspěšní lidé, ale také slavné osobnosti, například Katy Perry, Madonna, Nicole Kidman, Oprah Winfrey, meditoval také Steve Jobs. Nyní si popíšeme průběh meditace a její pozitivní vlivy.

Kdy: Meditaci je doporučováno provádět ráno a večer. Ráno si dejte sprchu, vyčistěte si zuby a pak se na tuto transformační techniku můžete vrhnout. Pomůže vám úspěšně začít den. Večer byste měli meditovat před spaním, budete mít klidnější spánek a větší šanci na lucidní sny. O těch si napíšeme něco příště.

Kde: Důležité je najít si na meditaci klidné místo, kde vás nikdo nebude rušit. Soustředění je potřeba.

Jak: Vhodná pozice je turecký sed. Měli byste mít rovná záda. Pokud se ale v tureckém sedu necítíte dobře, můžete si sednou na židli nebo ležet, důležité je, aby vás nikde nic nebolelo, prostě mít pocit pohodlí. Ruce si dejte volně do klína nebo si je položte na kolena. Zavřete oči. Klíčové je při meditaci dýchání. Soustřeďte se na to, jak jde vzduch do plic a ven. Dýchejte pomalu a zhluboka. Důležitý je přítomný okamžik. Snažte se na nic nemyslet, pokud přichází nějaké myšlenky, nechte je odeznít a stále se soustřeďte na dýchání. Zpočátku vás možná bude vyrušovat více myšlenek, cvikem a zlepšením soustředění se toho rychle zbavíte.
Meditace
Photo by Pixabay
Tip: Můžete si představovat, že současně s výdechem odchází všechna negativní energie, kterou máte.

Jak dlouho: Zpočátku stačí meditovat 5-10 minut. Postupem času můžeme dobu protáhnout třeba až na půl hodiny. Například Dalajláma denně medituje až 5 hodin.

Účinky: Meditace má mnoho příznivých účinků. Snižuje krevní tlak, pomáhá odbourat stres, může odstranit deprese, dodá vám více klidu nebo sníží riziko některých onemocnění.
Meditovat nestačí jednou za určitou dobu, potřeba je pravidelnost. Nejlepší je, pokud si z meditace uděláte návyk a stane se vašim ranním a večerním rituálem. Vytváření návyků jsem krátce popsal již v článku Afirmace.

Do komentářů mi napište, jestli meditujete, jak často a jaké to na vás má účinky. Pokud nemeditujete, dejte vědět, jestli vás článek přesvědčil o tom, abyste to zkusili 😊

Žádné komentáře:

Okomentovat