Co byste o sobě měli vědět aneb Koncept efektivního života - recenze knihy


První recenze bude o knize, která mě k osobnímu rozvoji přivedla.

Název: Co byste o sobě měli vědět aneb Koncept efektivního života
Autor: Jiří Zábranský
Nakladatelství: MOTTO
Počet stran: 184
Typ: kniha

Jak jsem několikrát psal, jde o moji první knihu osobního rozvoje. Kniha nebyla záměrně vybrána. Dovolte mi vsuvku, za její přečtení vděčím babičce, která mi ji doporučila. Chtěl bych jí tedy oficiálně poděkovat. Až na pár posledních kapitol je kniha snadná na pochopení a rozhodně bych ji doporučil čtenářům začínajícím s osobním rozvojem. Autor čerpal inspiraci od několika známých osobností, kterými jsou Jack Canfield, Rhonda Byrne, Wayne W. Dyer, Napoleon Hill, Ivo Toman, Dale Nightingale nebo Joe Vitale. Stejné autory jsem zařadil také já na svůj seznam 500 knih osobníhorozvoje.

Co byste o sobě měli vědět aneb Koncept efektivního života, Zábranský, kniha


Zpočátku se kniha věnuje posouzení Vašeho současného stavu. Na v intervalu <-5;5> hodnotíte jednotlivé oblasti (zdraví, majetek, vztahy, trávení času…), výsledky pak dáte do kontrastu Vašimi ideálními hodnotami.

Důležitá pro mě byla část o mozku a naší podvědomé a vědomé mysli. O tomto rozdělení jsem neměl ani tušení, ale je to klíč k uvědomění si směřování našich životů, protože podvědomou myslí dokážeme velké věci. Dalšími část se zaměřuje na příjem informací z okolí, na jaké věci se lidé zaměřují, jak zanalyzovat neúspěch a také zaměření se na Vaše silné stránky.

Další část je o transformačních technikách, o kterých jsou na blogu články, jde o meditaci, vizualizaci, afirmace a další oblasti, o kterých článek zatím není. Jsou to vědomé otázky, pomocí kterých ve složitějších chvílích můžeme změnit naše rozpoložení. Dále audio stimulace, ve které se využívá psychowalkman a posledním tématem je eliminace duševních blokací.

Zajímává je pasáž o stresu. Mnoho z Vás ho možná podceňuje. Nebudu Vás zatěžovat pojmy mez adaptability a homeostáza, ale jeho dlouhodobým vlivem dochází k negativním vlivům nejen na psychické, ale také fyzické zdraví.

Autor se lehce dotýká také Zákonu přitažlivosti a kvantové fyzice. Několik základních poznatků. Podle Zákona přitažlivosti je všechno propojeno se vším, v rámci informačního pole, ve kterém neustále probíhá výměna informací. Vše kolem nás je vibrující energie, a dokonce i myšlenka má kvantový potenciál. Frekvence myšlenek negativně a pozitivně smýšlejících lidí je jiná a Zákon přitažlivosti říká, že přitahujeme to, na co myslíme, jsme produktem vlastních myšlenek. I když se Vám tato pasáž může zdát bláznivá, zamyslete se nad ní. Jednoduše řečeno, musíte vytvořit vibrační schodu s věcmi, které do svého života chcete přitáhnout. Pokud se například soustředíte na negativní věci, Vaše podvědomí je záměrně vyhledává a Vy si je přitahujete k sobě.

Závěrečná část knihy se věnuje třem důležitým faktorům. Prvním je sebeúcta. Stůjte si pevně za svými názory, pokud něco chcete udělat, jděte si za svým cílem a neřiďte se názorem druhých lidí. Chcete žít svůj život nebo jak Vám ho nadiktují druzí? Musíte převzít odpovědnost za svůj život. Většina lidí si myslí, že se jim věci dějí, musíte přijmout odpovědnost za to, že svůj život si tvoříte vy sami a nikdo jiný. Třetím faktorem se sebedůvěra. Představujte si sebe jako úspěšného člověka. K tomu Vám dopomohou afirmace a vizualizace. Přestaňte se soustředit na životní neúspěchy, ale vycházejte z úspěchů.

Kniha je opravdu vhodným, vstupním materiálem pro začátek a za cenu okolo 100 Kč jde o opravdu dobrý poměr cena/výkon. Doufám, že Vám článek přinesl nové informace :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat