3 tipy jak být šťastný. A co je to štěstí?


V následujícím článku Vám poskytnu svůj pohled na to, co je to štěstí a jak být šťastný.

štěstí, happiness


Earl Nightingale
ve své nahrávce Tajemství, o které jsme psali již v článku o vizualizacích uvedl velmi zajímavou myšlenku, nad kterou stojí se zamyslet. Tvrdil, že ty nejcennější věci jsou zadarmo. Je to rodina, zdraví nebo přátelé. Naopak ty nejdražší věci, z hlediska peněz, pro nás vlastně nemají v životě žádnou hodnotu. Například někdo chce luxusní auto. Potom, co ho získá, ho za chvíli přestane bavit a myslíte, že je pořád šťastný? Lidé čekají, až k nim štěstí přijde, čekají na nějaký okamžik nebo si myslí, že štěstí jim přinesou peníze, ale podle mě tomu tak není. Nebudu tvrdit, že peníze nejsou důležité. Naopak Vám mohou poskytnout mnoho možností nebo zařídit lepší životní úroveň. Jsou pouze nástrojem, jak předešlé věci zrealizovat, ale nejsou klíčem ke štěstí. Celý odstavec shrne citát W. Dyera: „Většina lidí touží po štěstí. Hledají ho. Snaží se ho najít v někom nebo něčem tam venku. To je ale zásadní chyba. Štěstí je něčím ve vás a pochází ze způsobu vašeho uvažování.

Jak být šťastný? Odpověď se částečně skrývá v předešlém citátu, je to jen na Vás a ve Vás.

1) Radujte se z maličkostí a buďte vděční, jako to popisuje citát H. W. Beechera: „Umění být šťastný spočívá v síle čerpat radosti z obyčejných věcí.“ Buďte spokojení a šťastní s tím, co máte, co Vás obklopuje. Rozhodně netvrdím, že máte stagnovat, spokojit se se současným stavem a nikam se neposouvat, ale buďte vděční, například za to, že máte kde bydlet, že jste zdraví, za to jakou máte rodinu apod.

2) Máme možnosti vybrat si, jak budeme na situace reagovat. Když se Vám třeba nepovede test ve škole nebo něco v práci, můžete to řešit dvěma způsoby. Buď se k situaci postavíte negativně, budete si vyčítat, co jste zase pokazili a podvědomě se budete připravovat na další neúspěch. Nebo se situaci zanalyzujete, poučíte se a budete to brát jako událost, která Vás posílila.

3) Neřešit věci, které nemáte šanci ovlivnit, jak říká Ivo Toman. Myslíte si, že má cenu se rozčilovat a plýtvat svoji energii, kterou byste mohli využít efektivněji, na věci, které neovlivníte? Jak ovlivníte počasí, co dělá vláda nebo teroristické útoky ve světě? Já jsem například přestal sledovat zprávy a žije se mi lépe. Většina zpráv je negativních a do podvědomí lidi dostávají strach. Opravdu nepotřebuji vědět, kde byla jaká tragická dopravní nehoda, jestli vlekaři už zasněžují, kdo se kde odpálil nebo co se dělo za kejkle ve sněmovně. Ještě jednou to tedy zopakuji, neřešte věci, které nemůžete ovlivnit.

Metody, jak projevit vděk. Nejjednodušší metodou je, si zapsat každý den večer do deníku 3-5 věcí, za které jste ten den vděční nebo které se Vám povedly. Uvidíte, že Vám to dodá pocit štěstí. Lehce obměněnou formou je rekapitulace dne, kdy si v duchu tyto věci uvedete. Může jít o výzvy, které jste zvládli, události, lidi, které jste potkali, příležitosti, prostě něco, co Vám udělalo radost.

Vděk můžete projevovat už v průběhu dne. Tuto metodu jsem zjistil opět u Jacka Canfielda. Noste například na klíčích nebo v peněžence talisman a vždy, když ho uvidíte, řekněte si tři věci, za které jste zrovna vděční. Protože jak pravil J. W. Krutch:Štěstí je samo o sobě druh vděčnosti.“

Žádné komentáře:

Okomentovat