Seznam 101 cílů


O důležitosti mít v životě cíle jsme psali již ve článku o vizualizacích. Nyní zkusíme Vaše sny sepsat a roztřídit do kategorií.

Jak začít: Nejdříve poznamenáme, že cílů nemusíte mít 101, pokud se cítíte na víc. Pro sepsání 101 cílů budete potřebovat klidné prostředí a čas stejně jako při meditacivizualizaci nebo afirmacích. Prvních pár cílů člověka napadne téměř hned, s přibývajícím počtem je to obtížnější. Proto si svoje cíle roztřiďte do kategorií.

Kategorie: Existují základní kategorie, podle kterých můžete cíle vytvořit a do kterých je můžete řadit. Jsou to zdraví, finance a majetek, vztahy a rodina, práce, osobní rozvoj a vzdělání, cestování, záliby, ostatní. Toto není striktní rozdělení. Například já mám kategorii osobní rozvoj a vzdělání, ale Vy si kategorie upravte podle svých preferencí. Jack Canfield doporučuje, abyste splněním některých cílů pomohli rodině, přátelům apod.

101 cílů, notebook


Musím cíle sepsat najednou? Samozřejmě že ne. Naopak bude lepší, když si cíle v klidu promyslíte. Přemýšlejte, čeho chcete dosáhnout a každý cíl, který Vás napadne, hned zapište. Jak bylo napsáno, první cíle jsou snadnější, pak ale musí člověk zapojit fantazii a přemýšlet nad vzdálenější budoucností. Samotné sepisování 101 cílů je motivující činností.

Podoba cíle: Neposuzujte své cíle podle praktičnosti nebo reálnosti. Stačí, když budete věřit, že je dokážete splnit. To dokládá citát R. Fritze: „Pokud svá rozhodnutí budete omezovat jen na to, co se zdá být možné a rozumné, odpojíte se od toho, co skutečně chcete, všechno ostatní je jen kompromis.“ Vaše cíle se během života, vlivem měnících se preferencí mohou měnit, takže seznam kdykoliv aktualizujte.

Cíle můžete formulovat rovněž tak, aby k jeho realizaci vedlo splnění několika menších cílů. Já mám jako jeden cíl přečíst 500 knih, týkajících se osobního rozvoje. Tento seznam bude trvale na blogu vlevo nahoře (Top-menu). Pokud máte velký cíl, je tedy lepší ho rozdělit do několika menších, například naučit se cizí jazyk.

Motivace: Svůj seznam si vytiskněte a mějte ho na očích, umístěte ho například na nástěnku. Zvýšenou motivaci obstará také pravidelné pročítání seznamu.

Po splnění jednoho cíle k němu do seznamu zapište datum a můžete přidat okolnosti (kdy, jak, kde, s kým).

Tip: Seřaďte si seznam. Například podle priority, nejdůležitější cíle budou nahoře. Nebo podle aktuálnosti, nahoře pak budou cíle, které chcete splnit jako první.

Důležité: Mít seznam 101 cílů je skvělá věc, jejich splnění musíte obstarat jen Vy sami. Takže sepište seznam a do akce!

Žádné komentáře:

Okomentovat