10 tipů jak efektivně a úspěšně napsat bakalářskou nebo diplomovou práci


Diplomová práce se mi povedla, ale její sepsání nebylo jednoduché. Proto jsem pro Vás sepsal 10 tipů pro její efektivní sepsání.

1) Výběr tématu: Jde o velice důležitý prvek. Nejlepší variantou je ohlídat si deadline zadávání vlastních témat. Pokud tento deadline propásnete, nejspíše si budete muset vybrat z již vytvořených témat. Nechcete přece psát o něčem, co Vás nebaví. Jděte za vyučujícím, který Vám sedí a pokuste se domluvit vlastní téma. Důležité je, aby Vás téma oslovilo.

2) Najít dizertační práci: Velice vhodné je najít dizertační práci na podobné téma, které se chystáte psát. Dizertační práce je již považována za vědeckou práci, na rozdíl od diplomové. Můžete čerpat literaturu, metodické poznámky nebo nápady do praktické části. Při obhajobě se na ni můžete odkázat.
Diplomová práce, notebook
Photo by Pexels

3) Rešerše literatury: Asi méně zábavná část práce, ale udělat se musí. Já jsem měl postup následující a velice se mi osvědčil. Při načítání literatury jsem zapisoval poznámky do Wordu. Následně jsem v programu OneNote vytvořil pro každý tematický okruh z poznámek jednu záložku. Uvedu příklad, psal jsem o suburbanizaci, záložky jsem pojmenoval takto: historický vývoj, vliv na dopravu, obyvatelstvo, komunální politika apod. Potom jsem text ve Wordu procházel a úryvky textu jsem kopíroval do příslušných záložek v OneNote. Rešeršní část je pak dobře tematicky členěna. Nevypadá dobře, když přebíháte od témata k tématu.

Ještě zpět k hledání zdrojů. Vedoucí Vám samozřejmě poskytne základní literaturu. Opět musíte zapojit vlastní iniciativu a hledat další prameny.

Jak na to: V doporučené literatuře od vedoucího projděte zdroje, ze kterých díla čerpají. Další možností je, najít specializované stránky zabývající se Vašim tématem. V mém případě suburbanizace to byl portál www.suburbanizace.cz. Třetí možností je hledat díla od kapacit v oboru.

Kde hledat: Zdroje můžete mít buď ve fyzické podobě, zde doporučujeme univerzitní nebo vědeckou knihovnu. Druhou variantou jsou zdroje v elektronické podobě. Ke zprostředkování těchto zdrojů Vám poslouží následující stránky. Google Scholar (https://scholar.google.cz/), zde zadáváte jednotlivé parametry, podle kterých se díla hledají. Google Books (https://books.google.cz/), kde lze vyhledat úryvky z děl i odborné zahraniční literatury, což zvýší kredit práce. Dále by Vám univerzita měla poskytnout přístup na placené databáze článků. Takovými portály jsou Scopus (https://www.scopus.com/home.uri) a Web of Science (www.webofknowledge.com).

Pokud nejde o stěžejní literaturu, samozřejmě nemusíte přečíst celou publikaci. Proto projděte rejstřík a vyberte kapitoly, které souvisí s Vašim tématem. Nebo u elektronických publikací můžete zkratkou ctrl+f vyhledat klíčová slova.

Citace: Zde si dávejte pozor! Pokud text doslova opíšete, nezapomeňte na přímou citaci! Ostatní text parafrázujte a nezapomeňte uvést zdroj.

Tip: Vytvořte si speciální soubor pro seznam použité literatury a bibliografické údaje o použitém prameni ihned zapište. Určitě nechcete těsně před odevzdáním práce hledat a doplňovat údaje za všechna použitá díla.

4) Vlastní výzkum: Stěžejní část diplomové nebo bakalářské práce. Co Vaše práce přinese světu? Vedoucí práce Vám jistě pomůže něco vymyslet. Kladně se hodnotí originalita a přínos. Pozor na podcenění časové náročnosti! Nasbírat data je jedna věc, ale kvalitně je zpracovat, je věc další.

5) Komunikace s vedoucím: V této oblasti je potřeba být důsledný a pečlivý. Je třeba být aktivní. Když to neudělá vedoucí, sami navrhněte termín konzultace. Na konzultace choďte připraveni. A poslední rada, když si nejste jisti, radši se zeptejte i na zdánlivě banální věc, je to lepší než to mít ve výsledku špatně.

6) Časový harmonogram: Kvalifikační práce se může zdát jako obrovský úkol. Proto Vám pomůže si ho rozdělit na několik menších, pak to bude přijatelnější. Nejprve si sepište seznam všech úkolů, které Vás napadnou. Měl jsem speciální soubor pojmenovaný Brainstorming, kam jsem psal ihned a všechno, co mě napadlo. Následně je potřeba dát úkolům termíny. Ty musíte striktně dodržovat. Nejjednodušší způsob je zpracovat harmonogram v programu Excel. Pro představu Vám přikládám screen, z mého souboru.



Splněné úkoly jsem přebarvil z modré na zelenou. Máte tak dobře vizualizováno, co kdy máte udělat. Na obrázku je závěrečná fáze, kdy jsem jednotlivé části dával dohromady.

7) Proložte text obrázky: Nikomu se asi nechce číst 50 nebo více stránek čistého textu. Vložte do textu práce tabulky, grafy a fotografie. Opticky to bude vypadat dobře. Fotografie z vlastního archivu jsou kladně hodnoceny.

8) Úpravy a závěrečná kontrola: Pozor na úpravu textu, ta se také hodnotí. Mějte odsazený začátek odstavce, správné řádkování, popisky obrázků, tabulek a fotografií, všude stejný font písma a velikost, prostě buďte pečliví.
Každá kvalifikační práce se nejspíše odevzdává ve formátu pdf. Proto z Wordu dokument převeďte do formátu pdf. a celou práci projděte, jestli se Vám text někde neposunul a vše je tak, jak má být.

9) Odevzdání a pokyny fakulty: Hlídejte si termín odevzdání! Stačí nepozornost, rok práce je pryč a vy můžete odevzdat až v dalším termínu. Také dbejte pokynu fakulty k odevzdání kvalifikačních prací.

10) Obhajoba: Podcenění se nevyplácí. Pro obhajobu budete potřebovat prezentaci. Co by v ní mělo být? Začněte úvodem, kde představíte oblast výzkumu. Na pár slidech shrňte cíle práce, metodologii, výsledky studie a zformulujte závěr. Klíčové jsou odpovědi na otázky vedoucího a oponenta, které dostanete v posudku, pečlivě se na ně připravte.
Projev by měl být plynulý, slidy by neměly být zahlceny textem, ale pouze body, o kterých budete samostatně mluvit. Je potřeba si prezentaci několikrát cvičně odprezentovat, budete pak klidnější.

Snad Vám tyto rady pomohou k úspěšnému napsání Vašich bakalářských nebo diplomových prací 😊

Žádné komentáře:

Okomentovat